Nieuws Archief

Op naar de boekhandel!

Ach ja, dan hoor je lange tijd niks van mij en dan ben ik daar ineens met twee producten in de boekhandel. Een verzamelbundel van mijn columns in het ND. Voor de echte fan, zeg maar, en een heuse scheurkalender. 365 dagen lang goed en recht doen. Dat was een klus, niet normaal, maar erg leuk om te doen en volgens mij ook  best goed gelukt.

 

Nieuw: schrijfles!

Laatst keek ik op een grijze zondagmiddag met mijn zoontje de film Ratatouille. Geweldige film: hoe een rat uit het riool chefkok van Parijs wordt. Dat komt omdat 'iedereen kan koken' volgens het standpunt van de overleden chefkok Gusteau, die in de film optreedt als 'keukengeest'. Erg leuk.

Als iedereen kan koken moet ook iedereen kunnen schrijven, zou je zeggen. Nu is talent best een onmisbare factor, maar ik denk wel dat schrijven tot op zekere hoogte te leren is. Gewoon door je bewust te worden van je manier van formuleren en hoe je dat kunt verbeteren. En door je doelgroep goed in de smiezen te hebben.

Een paar weken geleden gaf ik een schrijfcursus voor de redacteuren van Zij&Zeeuws. Toen ontdekte ik hoe leuk ik het vond om mensen te trainen. En hoeveel ervaring en kennis ik de afgelopen jaren heb opgedaan. Die wil ik graag doorgeven, dus mocht je willen dat ik jouw bedrijf of organisatie kom trainen in 'doelgericht schrijven', 'helder formuleren', 'bedrijfsbladen maken' of gewoon een leuke creatieve schrijfworkshop op maat, dan mag je mij bellen!

Laat maar weer ;)

In mijn vorige bericht liet ik weten wel weer in te zijn voor klussen. Nou dat werkte. Ik ben lekker bezig voor Jente, verschillende medische fondsen en ZOA. En in januari mag ik de redacteuren van het blad Zij&Zeeuws een schrijfcursus geven. Dus eigenlijk zit ik weer vol tot derde week januari. Laat me dus maar weer even... ;)

Kom maar op!

Dit jaar heb ik letterlijk met de seizoenen meegewerkt: in het voorjaar maakte ik Sterrenpracht af, in de zomer werkte ik aan de Groene Bijbel, en in de nazomer maakten we in zes weken tijd de glossy DOOD met Katja Schuurman. En nu de herfst in volle gang is mag ik oogsten: Sterrenpracht is verkocht aan het gehele Engelse taalgebied, inclusief Amerika, de glossy DOOD ligt in de winkels en kreeg veel publiciteit en over twee dagen wordt de Groene Bijbel gepresenteerd. Geweldig om mee te maken. Kijk ook op: https://www.bijbelgenootschap.nl/nederlands-bijbelgenootschap-brengt-groene-bijbel/

Maar ondertussen zit ik thuis zonder werk. Echt waar. Dus kom maar op! Voor al uw teksten, bladen, blaadjes, artikelen en desnoods hele boeken. Laat me weten als je een goede tekst of een leuk blad wil zonder poespas en voor een redelijke prijs.

Met de groeten van uw schrijfbedrijf: Theanne Boer

 

Bergen

Ik wil met dit berichtje even laten weten dat ik geen werk meer aanneem voor de zomervakantie. Met de Groene Bijbel, een artikelenserie voor EO Visie, een paar verhalen voor Jente, een klus voor NP Oosterschelde en de columns voor het ND zit ik gewoon helemaal vol. Stuur me een mail of bel als je een goede tekstschrijver zoekt, want in mijn netwerk zitten er genoeg. Tot in september!

Bladenmaker

Zo aan het begin van het nieuwe jaar, denk ik ook na over een nieuwe website. Maar ik heb het even te druk om me daar nu meteen op te storten. Tot eind maart werk ik aan twee tijdschriften, een jaarverslag en een nieuw bijbelproduct van het Nederlands Bijbelgenootschap.

Door de jaren heen is mijn bedrijf wat veranderd. Sommige dingen deed ik eerst wel, maar nu niet meer en omgekeerd. Na tien jaar schrijven en ondernemen durf ik mijzelf nu senior tekstschrijver, redacteur en bladenmaker te noemen.

Ik heb ontdekt dat webteksten, reclameteksten en folders niet aan mij besteed zijn. Direct mailings, informatieve brochures en jaarverslagen doe ik nog wel. Maar ik schrijf het liefst artikelen, columns en interviews voor kranten en bladen. Ook heb ik veel ervaring met het voeren van hoofd- en eindredactie van boeken en tijdschriften. De serie 'Bijbelse Geschiedenis in Woord en Beeld' en de glossy 'Jezus!' heb ik met plezier gemaakt.

 

 

Kerstboodschap


Je moet wel God zijn om dit tij te keren.

Maar dan een die volstrekt opnieuw begint.

Die zich tot op het bot durft te bezeren, die

in deze wereld durft te komen als een kind.

(Rien van den Berg)

 

Mijn tekstbedrijf is even dicht tot 11 januari. Ik wens je een zinvol Kerstfeest en al het goede voor het nieuwe jaar!

Geen tijd voor Sinterklaas

Niks stoomboot. Geen tijd voor cadeaus en gedichten. Stoom uit mijn oren, dat wel. Ik ben begonnen aan een prachtig product van het Nederlands Bijbelgenootschap en Royal Jongbloed, waar ik natuurlijk weer niets over mag zeggen. En verder schrijf ik deze weken aan wat artikelen voor Jente, het Nederlands Dagblad en de ChristenUnie. Tot de Kerst is het hier gewoon druk. Geeft niet. Geeft helemaal niet. Maar ik ga nu door. Dag!

Schrijf je blij

Nog even en het is een jaar geleden dat ik op mijn eigen site iets geschreven heb. Terwijl ik me suf schrijf voor jan en alleman. Voor de ijsbeer op de Noordpool (WNF), voor Natuurmonumenten, voor de vergeten ramp die Jemen heet, voor de kindvluchtelingen in Zuid-Europa, voor de arme boeren in Cambodja. Charitatief schrijven drukt mijn neus elke keer weer op dat ene feit: wij hebben het zo goed en zij niet en dat is niet eerlijk. Dat zulk schrijven mij behalve triest toch ook blij maakt, komt door het simpele feit dat ik dan met mijn talent tenminste nog iets kan doen: geld uit de zakken van de rijken toveren. Zo zie ik dat...

Verder schrijf ik mijn vaste rubrieken in het ND en in Jente. En Visie wist mij de laatste tijd ook vaak te vinden. Ondertussen pak ik altijd een groot project aan, om wat afwisseling te houden. Nu is dat een kinderboek voor Jongbloed, straks is dat iets voor het Nederlands Bijbelgenootschap waarvan ik niet weet of ik daar al wel iets over los mag laten. En met LenteMedia zijn we natuurlijk ook weer allemaal prettige dingen aan het verzinnen. Ik ben voorlopig van de straat!

Glossy Jezus! is uit!

Het was een enorme klus, maar haast non stop genieten om hem te maken. Lees hieronder de tekst van het persbericht. Ik mocht de eindredactie doen en met Arthur Japin naar Israel voor een interview. Wat was het leuk samenwerken met hem en de drie glossyboys: Peter van Dijk, Paul van der Niet en Reinier Sonneveld. Kijk vanavond naar RTL Late Night!

 

 

App-teksten uit het jaar nul

Gisteren begon in de christelijke kerk, protestants en katholiek, de adventsperiode. Vanaf nu wordt in de kerken toegeleefd naar het Kerstfeest. Advent betekent verwachten, verlangend uitzien naar het licht. Gedurende vier zondagen wordt in de kerk steeds een kaars meer aangestoken: symbool voor het licht dat in het kind Jezus naar de wereld komt.

oud verhaal

Afgelopen zomer benaderde Kerk in Actie, de hulporganisatie van de Protestantse Kerk Nederland mij voor het schrijven van 28 teksten voor een adventsapp. Voor elke dag een korte tekst, ter inspiratie, meditatie, of gewoon een gezellige zelfmaaktip. Bedoeld voor met name vrouwen die niet perse gelovig zijn, maar die wel graag wat meer betekenis willen geven aan Kerst. Die iets anders willen dan veel cadeaus en veel eten. In de nauwkeurige briefing stond: ‘Het traditionele kerstverhaal moet naverteld worden vanuit het perspectief van Maria.’

Daar zat ik dan. Met het kindje in de stal, de herdertjes, het engelenkoor en de wijzen uit het oosten. Zie daar maar eens wat origineels en eigentijds van te maken. Hoe vertel je een oeroud verhaal zo dat het aanspreekt en nieuw lijkt?

Maria-brieven

Na veel geprobeer en gepieker, kwam ik uiteindelijk op een idee. Er ging mij een Licht op zogezegd. En ik schreef vijf brieven. Waarin Maria aan Jozef opbiecht dat ze zwanger is, maar niet van hem. Waarin ze de rabbijn van het dorp vraagt of ze toch met Jozef mag trouwen. Waarin ze haar ouders opgetogen vertelt dat het kind geboren is. En waarin ze verhaalt van het eerste kraambezoek: dat van de herders. Het voordeel van de briefvorm was dat ik er emotie in kon stoppen, waardoor een ‘icoon’ als Maria weer mens werd.

Gelukt. Kerk in Actie was er helemaal blij mee. Nog leuker was dat ik de brieven zelf in mocht spreken bij Redactieprofs-partner Image33.

De app is gratis te downloaden via: http://www.kerkinactie.nl/kom-in-actie/advents-app

 

 

Doe het voor jezelf

Wie herkent het niet: je uit de naad werken voor anderen en je eigen website verwaarlozen. Dom, Theanne, dan denken 'ze' dat je niks doet. Is niet zo. Ladingen werk hier. Is het niet op het bureau dan wel op het land. De oogst aan opdrachten is groot, maar de oogst aan appels, peren en walnoten ook. Ik kan geen nee zeggen, dus daar sta ik dan 's avonds appelsap en -moes te maken, en druivenlimonade (lekkerrr!), en stoofperen in grote hoeveelheden.

En overdag de schrijfsels. Voor het blad Jente, voor het Nederlands Dagblad, voor Eva (en Eva voor mij, zie het oktobernummer:). Voor ZOA, Stichting Ontmoeting, stichting Gave, Dit Koningskind, GPO-WN, A Rocha. Al die verschillende organisaties leren me weer dat er zoveel mensen zijn die omzien naar anderen en naar de natuur, die daar hun tijd en energie aan geven.

Ik ben ook nog bezig met geheime missies. Iets met een bijbel en iets met een groots magazine. Daar hoor je tzt meer van. Nu nog niet, want de pers houden we graag zelf in de hand.

Overigens mag je het allemaal komen proeven hoor, de vruchten van het land van melk en Honingh! Kijk ook eens op www.tijdenvanverademing.nl. Ook al zo'n website die verwaarloosd wordt omdat er gewerkt wordt. Dag!

 

Nijverheid

Wat een nijverheid in huize Honingh. De bijen produceren als een gek. Man bouwt schuur. Kind leert lezen en ik zei de gek werk me een slag in de rondte, met dt. Columns voor het Nederlands Dagblad, artikelen voor Jente, Eva, Visie en het Zomerboek van Jongbloed. Hoofdstukken voor een boek van Kok dat inmiddels een tweede druk krijgt: Rust en Ruimte ism Janneke de Leede. Eindeloos schaven aan de Micha Cursus, die nu, halleluja eindelijk naar de drukker is gegaan. Lancering 19 juni in Amsterdam! Nieuwsbrieven voor GPOWN, webteksten en folderteksten voor een softwarebedrijf, jaarverslagen van ZOA en 3xM, grote zus helpen met Kerk in Actie, brieven voor Het Zeeuwse Landschap en als grote klapper een superleuke, spannende missie naar Frankrijk met drie partners in crime. Wat dat wordt, vertel ik nu nog even niet!

Afwisseling

Het nieuwe jaar is alweer in volle gang en het schrijven van jaarverslagen ook. Een aparte tak van sport, zeker als het om jaarverslagen van NGO's gaat. ZOA was er vroeg bij, die heb ik voor het grootste gedeelte al in december geschreven. Nu is 3xM aan de beurt. Leuk om dat samen met Gerko Last van Last Communicatie op te gaan pakken. De laatste Michadingen doe ik tussendoor. Verder start ik met een klus voor de website 'donateursbehouden.nl', een artikel voor Dit Koningskind en - hoe afwisselend is de tekstschrijverij - ik bemoei me redactioneel met een ontroerend oorlogsdagboekje dat door uitgeverij De Vuurbaak wordt gepubliceerd. En dan zitten we alweer ver in maart!

Balans

Deze weken schrijf ik samen met Janneke de Leede een boek over In Balans zijn. Janneke schrijft het leeuwendeel met haar kennis van de menselijke geest en ik voeg er nog wat geestelijks aan toe in de zin van meditatieve teksten. Het wordt een mooi boek, dat we voornamelijk voor onszelf geschreven hebben. Want balans, wat is dat? Rennen, vliegen, zwoegen, zuchten, zweten... Theanne heeft het weer druk! Met de Michacursus die nog steeds niet af is, het ZOA Jaarverslag dat nog lang niet af is en tussendoor de gebruikelijke direct mailings voor de gebruikelijke hulporganisaties. Leuke opdrachten van Tear bijvoorbeeld. En met de regelmaat van de klok een column voor het ND en een artikel voor Jente. Toch zal ik blij zijn als de stilte neerdaalt rond Kerst. De goddelijke incarnatie vond ook in stilte plaats, ben ik achter gekomen, dus daar wil ik me graag bij aansluiten. Maar nu eerst nog wat deadlines halen!

Het Einde

'De werelt loopt verkeerd' was de titel van een liedje in de 17e eeuw. Ik kwam het tijdens mijn studie tegen in zo'n oud vergeeld Amsterdams straatliedboekje. Destijds werd dat lied door vooral jonge mensen gezongen in kroegen en op straat. Er zou vandaag gerust een rap-versie van gemaakt kunnen worden. Met om het andere woord het woord 'crisis'.

Geheel toepasselijk ben ik dus maar begonnen aan een boek over de Openbaring aan Johannes. Het laatste boek van de Bijbel waarin het einde van deze wereld en het begin van een nieuwe beschreven wordt. Niet dat ik me waag aan theologische uitleggingen van zo'n beetje het moeilijkste bijbelboek. Ik bewerk slechts een aantal preken daarover van de dominee hier een paar kerkdeuren verderop. Ik vond ze zelf zo goed dat ik ze graag door wil geven en gelukkig vond de uitgever dat ook. Het wordt echt een boeiend leesboek!

Ik ervaar dit als een mooie bezigheid zo in het najaar als de blaadjes van de bomen beginnen te vallen, de oogst wordt binnengehaald en de eerste akkers er hier weer kaal bij liggen met van die vette glimmende kleiruggen. De werelt loopt verkeerd, maar er is ook een oogst, zeg maar.

Kom maar op!

En bam, daar was-ie: de herfst. Het houtkacheltje doet weer dienst, lekker hoor! Vorige week heb ik de Michacursus afgerond, althans de tweede versie waar nu een paar pilotgroepen mee aan de slag gaan. Ik wacht maar dapper alle commentaren en correcties af... En ik wil tijdens het wachten best iets te doen hebben hoor! Ik had voor de zomer wel geroepen dat ik even off line zou zijn, maar zoooo rustig hoeft nou ook weer niet. Dus kom maar op met de jaarverslagen, brochures, webteksten, dm's en wat dies meer zij! Denk ook aan: verslag van de dag. Dat u op uw evenement geen omkijken meer heeft naar de verslaglegging ervan. In woord en beeld!

Oogsttijd

Het is druk, hier in Zeeland. De laatste toeristen bevolken het strand - wat een zonnige zomer! En de boeren zijn in de weer met de tarweoogst, gevolgd door 'peen', 'suukerpeen' en 'petaten'. Hier in huize Honingh krijgen we er ook een slagje van mee met als resultaat 40 potten honing van eigen volk, en 30 potten pruimenjam.

Wat de tekstschrijverij betreft start de diesel maar langzaam op. Mijn middennederlandse klantjes zijn nog niet echt in de running. Best lekker hoor, nu het nog zulk mooi weer is. Toch heb ik weer wat geproduceerd: een artikel voor het ND, voor het winterboek van uitgeverij Kok, voor Jente en nu ligt de Michacursus te wachten op de laatste correcties.

Komend schooljaar werk ik een dag minder, dus mensen die van mijn diensten gebruik willen maken moeten misschien wat langer wachten, of eerder aan de bel trekken. Maar dat komt vast goed, dus: welkom!

Zomerstop

Ik wil even in het bel-me-niet-register. Dat is natuurlijk helemaal niet handig voor een eenpitter zoals ik, maar ik stop na deze maand even met schrijven. Dan hoop ik de MichaCursus in eerste versie herschreven te hebben en ligt er bij ZOA een mooie brochure voor grote buitenlandse donoren en dan gaat de computer voor zes weken uit. Zes zomerse Zeeuwse weken, daar heb ik wel zin in. Half augustus meld ik mij weer op de markt en hoop ik dat mijn klanten mij niet vergeten zijn...

Charitatief Schrijven

Kijk, dit is nog eens inspirerende tekst voor een goededoelen-copywriter:

Brand het geld in je zakken maar wil je het niet aan terreurstaat Pakistan geven? Dan hebben de weergoden enkele bergruggen verderop voor een terreurvrij alternatief gezorgd.

Zo over te nemen op het PKN Collecterooster 2014 waar ik nu mee bezig ben. Komende dagen verdiep ik me weer in 28 goede doelen en dat betekent altijd dat ellende en hoop elkaar afwisselen. Heel fijn om mijn bijdrage te kunnen leveren. En nu maar hopen dat kerken-met-geld over de brug komen!

Overigens is de nieuwe website van de Cursus Theologische Verdieping Goes zojuist de lucht ingegaan: www.ctvgoes.nl. Een superleuke samenwerking met Cows and Stars in Zaamslag (logo en huisstijl), fotograaf Patrick Keizer van Keizer&Co (Zeeuwse plaatjes) en Image33 (website). Dank allemaal!

PS: kijk op www.ineendagonline.nl en bel mij voor de teksten!

stoomtrein

Het stoomtreintje rijdt weer, hier door de Zak van Zuid-Beveland. Altijd pret met een klein kind in huis. Maar uit mijn oren komt ook stoom deze weken: een uitgebreide mailing voor KWF Kankerbestrijding, alle teksten van de Cursus Theologische Vorming Goes, een column voor het ND, een artikel voor Jente en een mailing voor Tear. En dan mag het wel meivakantie worden. Hopla!

Mosterdweken bij SuperBoer!

Jaja, de komende weken is Mosterd in de aanbieding bij SuperBoer. 26 bijbelse personen wachten weer op een meditatief tekstje voor in het tweede deel van het superleuke bijbels dagboekje Mosterd. Daarom ben ik er eigenlijk even niet. Ik ben een beetje in retraite anders krijg ik die teksten niet goed mijn toetsenbord uit.

Verders wordt er zo her en der van alles in gang gezet om mij de komende maanden aan het werk te houden. De cursus Theologische Vorming in Goes. Leuke bladen van leuke uitgevers, een glossy voor een mooie stichting en wie weet een heel boek. En broer Wilmar is me daar een leuk product aan het ontwikkelen! Daar wil ik ook graag aan meedoen. Maar nu eerst: Fijne Mosterd!

Biecht

Vorige week een leuke tekst geschreven voor een nieuwe klant: MAF Nederland. En ook voor een oude bekende: ZOA. Het jaarverslag van ZOA komt er ook aan en de nieuwsbrief van IDD, mijn werkgever :) Een andere werkgever, WWAV in Woerden belde om te vragen of ik hun zieke copywriter kan vervangen, dus dat wordt schrijven voor Longfonds, Alzheimer Fonds en Terre des Hommes.

Deze week artikelen geschreven voor Puur!Zomer, glossy van uitgeverij Kok; voor Jente, opvoedblad van Jongbloed en voor het ND, opvoedblad van christelijk Nederland. Dat laatste stuk gaat over de Paus, Lance Armstrong en SNS Reaal. Is er een verband tussen die drie? Jawel, lees vrijdag het ND.

Ondertussen kijk ik uit naar de uiteindelijke vormgeving van Ik Zing, blad ter promotie van het nieuwe Liedboek en werk ik gestaag verder aan een nieuwe 26-weken Mosterd (Vuurbaak).

Laat de lente maar komen!

Blaadje maken

Hoog tijd dat ik weer eens laat weten waar ik nu helemaal mee bezig ben! Ik durf al bijna niet meer met 'de beste wensen voor 2013' aan te komen, maar dat komt vast omdat de jaarwisseling voor mijn gevoel alweer een eeuw geleden is. Theanne Boer Teksten dendert maar door. Ik zou weleens uit mijn eigen rijdende trein willen springen. Maar nee, eerst moet Ik Zing af, het eenmalige magazine (ik durf het woord glossy niet te gebruiken, want die zijn veel dikker) ter promotie van het nieuwe Liedboek voor de Kerken. Zo'n leuke klus! Er komen mooie verhalen in over de totstandkoming van het liedboek, portretten van mensen die vertellen wat ze graag zingen en waarom, gemeentes die vertellen hoe ze bezig zijn met zingen en muziek in de kerk en een mooi portret van De Dichter & De Componist. En verder wacht een ieder het maar af. Het blad komt ergens volgende maand uit en de presentatie van het Liedboek is op 25 mei in Monnikendam.

Na Ik Zing volgt het tweede deel van Mosterd, een bijbelstudiedagboek van de Vuurbaak. En tussendoor natuurlijk de gebruikelijke goede doelen van bedelbrieven voorzien. Ik zing het wel uit tot eind maart!

Mosterd

Mosterd is uit! En superleuk bijbels 26 weken-dagboek waarin iedere week een persoon uit de Bijbel centraal staat. Mooie gedichten van Rikkert Zuiderveld, cartoons van Dokus en teksten van Reinier Sonneveld, mijzelf en anderen. Kopen natuurlijk he. Of bij mij met korting verkrijgbaar.

Verder komt de makelij van het blad 'Ik Zing' op gang dat Het Nieuwe Liedboek voor de Kerken moet promoten. Ondertussen schrijf ik een werkboekje bij twee speelfilms van de EO, een serie teksten voor Mama Cash, De Verre Naasten en ZOA en dan probeer ik nog wat columns te schrijven voor de nieuwe Geloven-portal van de EO. Tot in het nieuwe jaar ben ik dus wel onder de pannen!

Afstoffen

Na een zomer vol CU-klusserij ben ik nu aan het afstoffen. Alle klantencontactbrieven van het NBG bijvoorbeeld. Heel goed hoor, dat zo'n organisatie daar de bezem doorhaalt. Wie volgt? Verder rollen de fondswervende teksten voor goede doelen gestaag van mijn bureau en wacht mij volgende week een snoepje van een klus: een magazine maken voor de campagne van het nieuwe Liedboek. Mis 'm niet, verchijnt zo ergens in januari. O ja, en hou ook Mosterd in de gaten, een superleuk bijbelsdagboekproject van onvolprezen Peter van Dijk. Compleet met potje mosterd!

Productie productie

Jaja, of ik maar even in een paar weken tijd een heel boek uit mijn computer wil stampen voor de ChristenUnie. En tussendoor nog als de bliksem een DM-metje voor Amnesty, voor mishandelde ezels in Betlehem van de WSPA, een artikel voor Balans, het blad van ons gevangenispersoneel en dan belt ook nog het ND of ik maandelijks een column wil... Leukleukleuk.Maar een beetje veel!

Maandag dus op stap met Arie Slob, voor de derde keer. Naar Anne van der Bijl, founder van Open Doors. Super hoor, dat zal een mooi gesprek worden en dat betekent weer een hoofdstukje in het CU-boek. Te presenteren op het partijcongres van 30 juni. CU there!

Ghostwriting

Als je spookje moet spelen, mag je niks zeggen. Dan ligt er straks een boek in de winkel, geschreven door Huppeldepup en dan heeft-ie het eigenlijk niet geschreven. Dan heeft iemand anders het geschreven, in de geest van. Daarom dus slechts vaagheden over mijn nieuwe project. Wel een heel leuk project, met allemaal interviews met interessante mensen enzo. Maar meer zeg ik dus niet.

Ik ga binnenkort ook eens even goed om de tafel met ZOA. Eens kijken hoe we het imago van ontwikkelingshulp zo kunnen opkrikken dat ze in het Catshuis nog eens even heel goed gaan nadenken.

Het blad WegWijs wordt door mij op weg geholpen met hun vernieuwde uiterlijk en inhoud. Goede koppen en streamers, daar wordt een tekst vaak veel beter van. En korter korter korter, heren dominees! Een blad is geen kansel!

Groeten maar weer!

Passie!

Zo, het negende deel van de serie Bijbelse Geschiedenis in woord en beeld is af. Het ligt nu lekker in Canada (beeldredactie), dan gaat het naar Nepal (vormgeving) dan naar China (druk) en dan op de boot hiernaartoe. Deel 10 wordt door collega Thea Westerbeek gedaan, grotendeels, dus voor mij weer ruimte om andere dingen te doen:

  • interview met EO-directeur Arjan Lock voor de A Rocha Nieuwsbrief,
  • het beleidsplan van Scholengemeenschap De Passie redigeren,
  • een artikel voor Balans van Justitie
  • en een artikel voor Eva met als onderwerp: hoe word ik een blije gever?
Maar goed dat het buiten koud is. Lekker binnen zitten met laptop bij de houtkachel.

over schulden, bijbels en een verslavingskliniek

Drukke week, die eerste werkweek van 2012! Een drietal 'bedelbrieven' over SchuldHulpMaatjes (Kerk in Actie), Waterprojecten (ZOA) en Bijbelvrijwilligers (NBG) en de afronding van een verhaal over Neerlands eerste en enige forensische verslavingskliniek (voor Balans, het blad van Dienst Justitiele Inrichtingen).

Kom, dans met mij!

Mijn kerstwens komt uit een lied van John Gardner. De tekst stamt uit de vijftiende eeuw en gaat over een bijzondere dans...

 

Deel 6 is af!

Wat een bevalling, het redigeren van het zesde deel van Bijbelse Geschiedenis in Woord en Beeld. Dit boek gaat over de profeten en dat zijn in de Bijbel allemaal boekjes en boeken met veel zware teksten erin. Hel en verdoemenis, eigenlijk... Maar ook hoop en troost gelukkig! Leuk om te doen zo in de adventstijd. En een prima samenwerking met schrijver Aarnoud Jobsen. Volgens mij is het een heel leesbaar en leerzaam boek geworden! Nog niet ingetekend op de serie? Ga naar de webwinkel van ND, Telegraaf of PlusMagazine. Geen geld: 10 boeken en 20 films voor nog geen 200 euro. Doen!

In de bajes

Voor Balans, het blad van de Dienst Justitiële Inrichtingen ging ik afgelopen zaterdag naar PI Torentijd, de bajes van Middelburg. Voor de achtste keer werd de Nationale Open Dag georganiseerd, de meeste gevangenissen en TBS-klinieken waren open voor publiek. In Middelburg stonden honderden mensen stonden te trappelen om naar binnen te mogen. Jaja, het is alleen leuk om daar naar binnen te gaan, als je weet dat je ook weer naar buiten mag.

Maar goed, het was heel boeiend om alles eens te zien daar en nu moet ik in 1000 woorden de reacties van bezoekers en medewerkers beschrijven. Leuke klus!

Bijbelse Geschiedenis in Woord en Beeld

In opdracht van House of Knowledge (de boekentak van dvd-producent Dutch Filmworks) maak ik de serie 'Bijbelse Geschiedenis in Woord en Beeld'. Twintig films uit de serie 'The Bible' destijds uitgezonden door de NCRV, worden vergezeld van tien boeken. Negen daarvan behandelen de bijbelverhalen uit het Oude (6 delen) en het Nieuwe Testament (3 delen). Het tiende deel gaat over de Bijbel zelf. Het ontstaan van het boek, en de doorwerking daarvan in de westerse cultuur.

Er werkt een leuk stel schrijvers aan mee: Reinier Sonneveld, Peter Scheele, Adrian Verbree, Piet van Midden, Marjanne Lam, Aarnoud Jobsen, Josse Pietersma (geschiedenis), Wouter Zwart (cultuur) en Ingrid Henkemans (kunst).

De serie wordt reeds goed verkocht: onder het ND-publiek en nu ook de Telegraaf-lezers. Hierna wordt ECI 'veroverd' en Plus Magazine en het Belgische blad Knack volgen daarna. Vertaling in het Engels wordt nu overwogen om de VS en GB te bedienen.